ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Όλα ξεκίνησαν την εποχή των Μάγια. Περίπου από το 600 π.Χ. υπάρχουν αρχαιολογικά τεκμηριωμένες καλλιέργειες κακαόδεντρων στην περιοχή τους. Πολύ σύντομα άρχισε να διαδίδεται η παραγωγή ροφήματος κακάο. Οι ιδιότητες του πολύτιμου καρπού θεωρούνταν για τον ανθρώπινο οργανισμό μοναδικές για τα οφέλη που προσέφεραν, ακόμα και "μαγικές".

Ακόμα και οι Αζτέκοι, που δεν είχαν στη διάθεσή τους γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια των κακαόδεντρων, άρχισαν να παίρνουν με το εμπόριο τεράστιες ποσότητες κακαοκαρπών. Τους έτριβαν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν σκόνη, να την αρωματίσουν με βανίλια, καλαμπόκι και κόκκινες πιπεριές. Σε αυτό το μείγμα έριχναν καυτό νερό και το ονόμαζαν "Τσοκολατλ", δηλαδή πικρό νερό. Το θεωρούσαν δυναμωτικό, χωνευτικό και φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Στη δικιά μας ήπειρο, την Ευρώπη, ήρθε για πρώτη φορά το κακάο το 1528, από τον γνωστό Ισπανό εξερευνητή Ερνάν Κορτές. Όταν σε ένα από τα ταξίδια του προσάραξε με τον στόλο του στη χερσόνησο Γιουκατάν γνώρισε τις συνήθειες των Αζτέκων, και φεύγοντας από εκεί πήρε μαζί του και ένα καλάθι γεμάτο με κόκκους κακάο.

Τα επόμενα χρόνια το ρόφημα "Τσοκολατλ", έγινε γνωστό σε όλο τον αυτοκρατορικό Ισπανικό κύκλο και έγινε μόδα σιγά σιγά σε όλη την Ευρώπη.

Η σοκολάτα, όπως την ξέρουμε σήμερα, σε στερεά μορφή έγινε πρώτη φορά σε ένα παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου το 1674.